Expo

THE COLLECTION

07/10/2017

- 10/06/2018

Lommel en glas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna 25 jaar geleden ging het Lommelse stadsbestuur een ambitieuze uitdaging aan: het startte een eigen glaskunstverzameling. In 2010 vond er in het GlazenHuis de tentoonstelling ‘Stedelijke Glaskunstcollectie Lommel’ plaats. Deze expositie gaf een overzicht van de hoogtepunten uit de stedelijke glaskunstcollectie periode 1996-2009. Zeven jaar en vele aanwinsten later, was het tijd voor een vervolg: The Collection.

De liefde van Lommel voor glaskunst vindt haar oorsprong in de geschiedenis van de unieke kwartszandontginning in de regio. Kwartszand is immers de basisgrondstof waarvan glas gemaakt wordt. Met de tentoonstelling ‘The Collection’ toonden het GlazenHuis en de Stad Lommel, door het werk van 29 kunstenaars uit 12 landen wereldwijd, fier de groei van hun collectie hedendaags glas. In de gevarieerde mix aan kunstobjecten kwamen diverse technieken, stijlen en stromingen uit de glaskunst aan bod. De tentoongestelde werken werden verworven door aankopen onder het advies van de Stedelijke Kunstcommissie en door gulle schenkingen van kunstenaars en verzamelaars en zijn daarnaast het resultaat van de vele ‘artist in residence’-programma’s waarbij internationale glaskunstenaars dankzij de ondersteuning van de Charlotte van der Seijs Stichting de voorbije jaren te gast waren in het GlazenHuis. Tijdens deze jaarlijks terugkerende werkperiodes krijgt internationaal glastalent de kans om nieuw werk te creëren in het Lommelse glasatelier en op die manier te werken aan hun artistieke ontwikkeling. De vaak verrassende en originele resultaten van deze residentieprogramma’s zijn cross-overs tussen ambacht en kunst en vinden ook hun plaats in de tentoonstelling ‘The Collection’. Door het tonen van deze collectie hedendaagse kunst slaagt Lommel erin om zich als glasstad bij uitstek in de kijker te plaatsen en krijgt het publiek de kans om een unieke verzameling kunstwerken, waarvan er vele nooit eerder werden getoond, te bewonderen.

 

Curator:

Jasmien Vanhoof

 

Kunstenaars/designers:

Andrew Baldwin (AU), Maria Bang Espersen (DK), Ned Cantrell (DK), Vincent & Anne Chagnon-Donzé (CA/FR), Brad Copping (CA), Einar & Jamex De La Torre (US/MX), Erwin Eisch (DE), Grant Garmezy (US), Mieke Groot (NL), Elizabeth Kelly (AU), Kids Design Glass (BE), Yoshiaki Koijiro (JP), Edward Leibovitz (RO/BE), John Miller (US), John Moran (US), Sandra Pallin (SE), Sibylle Peretti (DE/US), Marie Retpen (DK), Jenny Ritzenhoff (DE/NL), Tyler Rock (CA), Jeffrey Sarmiento (US), Rui Sasaki (JP), David Schnuckel (US), Matthew C. Szösz (US), Louis Thompson (UK), Noreen Todd (UK), Brad Turner (CA), Walter Van Beirendonck (BE), Elliot Walker (UK).

Expo archief

Glazenhuis tickets

Koop hier je ticket voor GlazenHuis. Je kan dit ook doen bij aankomst in de Glasshop (gevestigd in het toeristisch infokantoor). Of koop een museumabonnement van België via museumPASSmusées.

In kader van de verbouwing van GlazenHuis, zullen er vanaf 24 december 2023 wijzigingen plaatsvinden in de publiekswerking. Het standaard toegangstarief van € 5 wordt verlaagd naar € 3.

museumpass

 

 

Volwassenen ?
€ 3,00

Aantal:

0
-26 jaar
€ 3,00

Aantal:

0
-6 jaar
€ 0,00

Aantal:

0
65+
€ 3,00

Aantal:

0
Museumpas ?
€ 0,00

Aantal:

0
ICOM-kaart ?
€ 0,00

Aantal:

0
Limburgpas ?
€ 3,00

Aantal:

0
Bokrijk abonnement ?
€ 3,00

Aantal:

0
Riebedebie Paspoort ?
€ 0,00

Aantal:

0
Lerarenkaart ?
€ 0,00

Aantal:

0
Begeleider mindervalide
€ 0,00

Aantal:

0
Erkende gidsen ?
€ 0,00

Aantal:

0
Journalisten ?
€ 0,00

Aantal:

0
Groepstarief ?
€ 3,00

Aantal:

0

Totaal:

0,00

Persoonsgegevens

Vul je gegevens in