Over ons

Missie & visie

GlazenHuis in Lommel staat bekend als het Vlaams centrum voor hedendaagse glaskunst en heeft een uitstraling tot ver buiten de grenzen. Als een dynamische kunstinstelling, promoot het glas in al haar facetten en laat het zien dat glas kan zijn wat het wil zijn: een object of schilderij, brons of edelsteen, kunst of design, uniek of alledaags, kleurrijk of onzichtbaar.

GlazenHuis is een open huis voor de kunst, de kunstenaars en het publiek, dat artistieke ontmoetingen aanmoedigt en culturele uitwisselingen tussen kunstenaars van over heel de wereld bevordert. Hierbij staan haar tentoonstellingen en de verzameling en het beheer van de stedelijke glaskunstcollectie centraal.

 

Tentoonstellingen

GlazenHuis maakt jaarlijks twee tentoonstellingen, en gaat hierbij de samenwerking met internationaal gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers aan. De solo- of groepstentoonstellingen vertrekken steeds vanuit een ander oogpunt en concentreren zich op het informatieve, technische, beeldende, conceptuele of thematische aspect van glas.

 

Collectiebeheer

Sinds 1998 bouwt de stad Lommel samen met GlazenHuis aan een eigen glaskunstcollectie, die anno 2020 meer dan 800 kunstwerken van nationale en internationale artiesten in eigendom of langdurige bruikleen bevat. Om die grote collectie te beheren, werd recent een collectiebeheerder aangesteld, die de objecten zal inventariseren en ontsluiten.

 

Landelijke erkenning

GlazenHuis draagt de internationale ICOM-normen op het vlak van verzamelen, bewaren, ontsluiten en onderzoeken van de collecties hoog in het vaandel. Het museum behoort tot de landelijk erkende musea, het hoogste kwaliteitsniveau in Vlaanderen.

 

Ondernemingsgegevens

GlazenHuis

Dorp 14b, 3920 Lommel

+32 (0)11 399 601

info@glazenhuis.be

Rechtspersoon: Toerisme Lommel vzw

Ondernemingsnummer: 0407 576 182

 

 

Geschiedenis: van Lommels zand naar glas

In 1845 werd kwartszand, ook wel zilverzand of glaszand genoemd, ontdekt in Lommel. Deze witte zandsoort met hoog kwartsgehalte en uitzonderlijk fijne korrels, is erg zuiver en de grondstof voor kwalitatief glas. Bovendien is het vrij uniek: Lommel is één van de weinige plaatsen in België waar kwartszand gewonnen wordt en dus de plek bij uitstek om glas als een artistiek en ambachtelijk gegeven te promoten.

Op initiatief van de stad Lommel en Toerisme Lommel, en met de steun van Toerisme Vlaanderen, werd in mei 2007 GlazenHuis opgericht. Midden in het stadscentrum, als culturele schakel tussen enerzijds het historische Huis Aerts en Toerisme Lommel en anderzijds het marktplein en cultuurcentrum De Adelberg.

Voor dit ambitieuze project concipieerde architectenbureau Philippe Samyn en partners een uniek gebouw uit glas, met een extraverte persoonlijkheid, waarin de ruimtelijke beleving, de kunst en haar productie in symbiose met elkaar leven en een onlosmakelijk geheel vormen.

Sindsdien staat GlazenHuis symbool voor Lommel als Glasstad van Vlaanderen en is het de publieke instelling voor hedendaagse glaskunst in Vlaanderen. Naast talrijke workshops en atelieropdrachten, heeft het intussen dertig gedifferentieerde tentoonstellingen geëxposeerd met hoogtepunten als De smaak van glas, Glascanvas en de International Glass Prize (2012/2015).

 

 

Architectuur

GlazenHuis ligt in het hart van Lommel, langs doorgang De Vryheyt en aan het marktplein. Het vormt de ontbrekende schakel van het cultureel geheel dat bestaat uit het historische Huis Aerts, Toerisme Lommel en Cultuurcentrum De Adelberg. De aard van dit ambitieuze project nodigde architectenbureau Philippe Samyn en partners uit een gebouw uit glas te ontwerpen, waarbij de ruimtelijke beleving, de kunst en haar productie in symbiose met elkaar leven en een onlosmakelijk geheel vormen.

 

Belangrijke uitgangspunten

De multifunctionaliteit, waarbij GlazenHuis zowel als informatief, educatief, facilitair, expositie- als glasproductiecentrum fungeert, was een topprioriteit. Hierop werd de architectuur naadloos aangesloten en afhankelijk van de functie, werden verschillende innovatieve glastoepassingen aangewend.

Daarnaast was er de wens om een zo neutraal mogelijk canvas creëren, zodat de kleur in het gebouw van de kunstwerken zelf zou komen en de impact van de kunstwerken gemaximaliseerd zou worden. Bij het opstellen van het kleurenpalet koos men daarom voor wit en zuivere grijswaarden, met een zwart/wit verhouding van 35% of 45%.

 

Glasheldere architectuur

GlazenHuis bestaat uit twee glazen volumes die met elkaar in ontmoeting treden en een wisselwerking aangaan: de glazen doos met vliesgevels uit ultra helder glas omkaderd met inox, en de opvallende glazen kegel opgebouwd uit driehoekige raamkaders. Het merkteken van GlazenHuis.

In de 6 meter hoge doos en de ondergrondse verdieping huizen, rond de kegel, de drie expositieruimtes. De lichtrijke expositieruimte van het gelijkvloers trekt de aandacht en nodigt de bezoeker uit om GlazenHuis te verkennen. Van hieruit kan je zowel de expositieruimte op de benedenverdieping, de toegang tot de kegel, als de dubbelhoge lager gelegen glasovenruimte overschouwen.

De expositieruimte op de benedenverdieping staat in direct contact met het glasatelier en wordt enkel gescheiden door grote glasvlakken. Hierdoor kan je als bezoeker vanop een veilige afstand het productieproces kan volgen.

Vanuit de tentoonstellingsruimte op de tussenverdieping, kijk je uit op de kegel en de gelijkvloerse tentoonstellingsruimte. De 30 meter hoge glazen kegel heeft een diameter van 8 meter en kijkt ver boven het stadscentrum uit. Overdag quasi onzichtbaar, ‘s avonds als een kleurrijk lichtspektakel.

De twee identieke trappen in de kegel hangen op aan een haarfijne structuur en lopen als een spiraal naar boven. Bij het oplopen van de trap, doorkruis je de drie tentoonstellingsruimtes en krijg je een snel overzicht van het hele gebouw. Ook op de spits, die door spiegels aan de buitenkant spitsvondig wordt weerspiegeld.

 

Huis Aerts

Het huis Aerts – ook wel bekend als het huis Joosten, naar de laatste bewoner - werd opgericht in 1805 door Jan Jacob Aerts (die in 1808 werd aangesteld tot de eerste burgemeester van Lommel) en Maria Elisabeth Van Ham. Omdat deze laatste een afstammelinge was uit een bekend teutengeslacht, wordt het huis Aerts ook wel eens een teutenhuis genoemd. De initialen van de bouwheer en zijn echtgenote en de cijfers van het bouwjaar zijn verwerkt in het houten bovenlicht van zijn huis. Het huis heeft tot in de 20ste eeuw de functie vervuld van afspanning, herberg en logementhuis.

De oprichting van het huis Aerts moet gezien worden in het licht van de specifieke politieke en economische toestanden die toentertijd in Lommel heersten. Lommel was een grensdorp, een doorvoerplaats die een grote rol speelde als oponthoudplaats voor het postkoetsverkeer tussen Breda en Maastricht, wat de bestaansredenen en het floreren van afspanningen en andere neringen (vb. smeden) verklaart. Oorspronkelijk was aan het huis Aerts ook een agrarische functie gekoppeld, doch dit gedeelte van het woonhuis werd afgebroken in de twintiger jaren van de 20ste eeuw.

Op een oude foto van het huis Aerts werd geschreven: “In de Sociëteit J Aerts Lommel”. Dit verklaart zich als volgt: in de jaren 1840-1852 kende Lommel een jagersclub, de Sint-Hubertusgilde, waarvan het stamlokaal gevestigd was in de herberg Aerts. Bovendien was Peter Jacob Aerts (zoon van Jan Jacob) hoofdman van de gilde. In het verklarend woordenboek ‘Bouwkundige termen’ van E.J. Haslingshuis, wordt de term “sociëteit” (van het Latijn societas: verbond, vereniging) omschreven als: “gebouw waar een gezelligheidsvereniging, een maatschappelijke of politieke groepering of een beroepsgroep lees-, gelag-, speel- en verpozingszalen heeft. Uit het koffiehuis voortgekomen sinds ca. 1760”.

Op 29 maart 1974 werd het huis beschermd als monument. Het is eigendom van de stad Lommel.

Glazenhuis tickets

Koop hier je ticket voor GlazenHuis. Je kan dit ook doen bij aankomst in de Glasshop (gevestigd in het toeristisch infokantoor). Of koop een museumabonnement van België via museumPASSmusées.

In kader van de verbouwing van GlazenHuis, zullen er vanaf 24 december 2023 wijzigingen plaatsvinden in de publiekswerking. Het standaard toegangstarief van € 5 wordt verlaagd naar € 3.

museumpass

 

 

Volwassenen ?
€ 3,00

Aantal:

0
-26 jaar
€ 3,00

Aantal:

0
-6 jaar
€ 0,00

Aantal:

0
65+
€ 3,00

Aantal:

0
Museumpas ?
€ 0,00

Aantal:

0
ICOM-kaart ?
€ 0,00

Aantal:

0
Limburgpas ?
€ 3,00

Aantal:

0
Bokrijk abonnement ?
€ 3,00

Aantal:

0
Riebedebie Paspoort ?
€ 0,00

Aantal:

0
Lerarenkaart ?
€ 0,00

Aantal:

0
Begeleider mindervalide
€ 0,00

Aantal:

0
Erkende gidsen ?
€ 0,00

Aantal:

0
Journalisten ?
€ 0,00

Aantal:

0
Groepstarief ?
€ 3,00

Aantal:

0

Totaal:

0,00

Persoonsgegevens

Vul je gegevens in