Expo

XY - 10 JAAR GLAZENHUIS

06/05/2017

- 17/09/2017

De tentoonstelling naar aanleiding van de tiende verjaardag van GlazenHuis was heette ‘XY’: X voor 10 en Y voor Years (jaren). Het was de vierentwintigste expositie in het glasmuseum en er waren vierentwintig kunstenaars en ontwerpers uitgenodigd die het hedendaagse gebruik van glas in het vakgebied van de beeldende en toegepaste kunsten in België mochten tonen.

Belgen zit het gevoel voor materiaal in de genen. Door de traditie van de nijverheid en industrie en de toepassing van de ambachten als de ruggengraat van België’s ontwerpindustrie, speelde en speelt glas een grote rol in de culturele waarden die de Belgische eigenheid vormden.

De tentoonstelling XY 10 JAAR GLAZENHUIS was een mix van de oude vertrouwde gezichten en nieuwe samenwerkingsverbanden, nieuw werk en reproducties: glazen objecten, sieraden, sculpturen, installaties, foto’s, schilderijen, video’s en performances. Met andere woorden, een selectie die geheel in overeenstemming was met de ideologie van GlazenHuis. Met een indrukwekkende lijst exposerende kunstenaars onderstreepte GlazenHuis het belang van het materiaal glas in de hedendaagse kunst. De toezegging van de kunstenaars om deel te nemen getuigde eveneens van de reputatie die het museum heeft opgebouwd in de afgelopen tien jaar.

De werken lieten een interessante selectie zien van beeldend kunstenaars, studioglas-kunstenaars, glaskunstenaars en ontwerpers en daarmee de rol van kunst in onze moderne samenleving en het cross-over-proces van de onderlinge beïnvloeding van industrieel ontwerp, ambacht en kunst. Met hun onverschrokken manier van uitdrukken veroverde de kunstenaars ons hart en konden wij dóór hun glas steeds opnieuw kijken naar onszelf en de wereld.

 

Curator:

Jeroen Maes (BE)

 

Kunstenaars/designers:

Anna Torfs, Ann Veronica Janssens, Christine Vanoppen, Cindy Wright, Gauthier Pierson, Hans Op De Beeck, Ilse Van Roy, Jan Fabre, Karen Vermeren, Karin Borghouts, Klaar Prims, Koen Vanderstukken, Koen Vanmechelen, Kristof Vrancken, Lieven De Boeck, Linde Hermans, Lore Langendries, Maria Dukers, Mariken Dumon, Nel Verbeke, Peter De Cupere, Sylvie Vandenhoucke, Warner Berckmans en Wim Delvoye.

Expo archief

Glazenhuis tickets

Koop hier je ticket voor GlazenHuis. Je kan dit ook doen bij aankomst in de Glasshop (gevestigd in het toeristisch infokantoor). Of koop een museumabonnement van België via museumPASSmusées.

In kader van de verbouwing van GlazenHuis, zullen er vanaf 24 december 2023 wijzigingen plaatsvinden in de publiekswerking. Het standaard toegangstarief van € 5 wordt verlaagd naar € 3.

museumpass

 

 

Volwassenen ?
€ 3,00

Aantal:

0
-26 jaar
€ 3,00

Aantal:

0
-6 jaar
€ 0,00

Aantal:

0
65+
€ 3,00

Aantal:

0
Museumpas ?
€ 0,00

Aantal:

0
ICOM-kaart ?
€ 0,00

Aantal:

0
Limburgpas ?
€ 3,00

Aantal:

0
Bokrijk abonnement ?
€ 3,00

Aantal:

0
Riebedebie Paspoort ?
€ 0,00

Aantal:

0
Lerarenkaart ?
€ 0,00

Aantal:

0
Begeleider mindervalide
€ 0,00

Aantal:

0
Erkende gidsen ?
€ 0,00

Aantal:

0
Journalisten ?
€ 0,00

Aantal:

0
Groepstarief ?
€ 3,00

Aantal:

0

Totaal:

0,00

Persoonsgegevens

Vul je gegevens in