Expo

THE ACCIDENT

04/05/2007

- 05/08/2007

The Accident was een tentoonstelling die heel uiteenlopende facetten aan bod liet komen die veel verder reiken dan glas alleen, maar waarbij glas wel een belangrijke metafoor is. Verwondering, nieuwsgierigheid en respect zijn de belangrijkste leidraden voor Koen Vanmechelen bij de realisatie van zijn werk. Ongetwijfeld werden die ook bij de bezoekers opgeroepen.

Op 4 mei 2007 opende het nieuwe GlazenHuis in Lommel met de tentoonstelling ‘THE ACCIDENT’ van Koen Vanmechelen (°1965, St.-Truiden). The Accident was eerder te zien in Miami (US) met als curator Agnes Hüsslein. Voor GlazenHuis was Edith Doove curator van een aangepaste versie waarin ook nieuw werk te zien was.

De kern van het werk van Koen Vanmechelen is het Cosmopolitan Chicken Project waarin hij kippenrassen van over de hele wereld met elkaar kruist. Dat begon ooit met de Mechelse Koekoek die hij kruiste met de Franse Poule de Bresse tot de Mechelse Bresse. Inmiddels is hij al een tiental generaties verder. Dit kruisen van kippen is voor Vanmechelen een manier om een hele reeks van ethische, filosofische, wetenschappelijke, maatschappij-kritische en politieke vraagstukken te behandelen. Globalisatie, racisme, klonen en genetische manipulatie zijn slechts enkele voorbeelden. De aandacht voor de ander, of het andere, over de grenzen heen, is een universeel en belangrijk thema dat via het Cosmopolitan Chicken Project een schitterende kunstzinnige benadering krijgt. Vanmechelen stelt, zoals Agnes Hüsslein het verwoordt, via de kip fundamentele vragen over de mens: ‘Wat is leven?’ ‘Wat is onze identiteit als soort en als individu?’

Het ei, als synoniem voor het leven, is een perfecte metafoor. Aan de ene kant vertegenwoordigt het vruchtbaarheid, het begin maar het is ook een besloten, formeel ideale plaats, een prachtige kooi die open zal breken en waaruit iets nieuws gecreëerd zal worden waarvan niemand weet wat het zal zijn.”

 

Curator:

Edith Doove (BE)

 

Kunstenaar:

Koen Vanmechelen (BE)

Expo archief

Glazenhuis tickets

Koop hier je ticket voor GlazenHuis. Je kan dit ook doen bij aankomst in de Glasshop (gevestigd in het toeristisch infokantoor). Of koop een museumabonnement van België via museumPASSmusées.

In kader van de verbouwing van GlazenHuis, zullen er vanaf 24 december 2023 wijzigingen plaatsvinden in de publiekswerking. Het standaard toegangstarief van € 5 wordt verlaagd naar € 3.

museumpass

 

 

Volwassenen ?
€ 3,00

Aantal:

0
-26 jaar
€ 3,00

Aantal:

0
-6 jaar
€ 0,00

Aantal:

0
65+
€ 3,00

Aantal:

0
Museumpas ?
€ 0,00

Aantal:

0
ICOM-kaart ?
€ 0,00

Aantal:

0
Limburgpas ?
€ 3,00

Aantal:

0
Bokrijk abonnement ?
€ 3,00

Aantal:

0
Riebedebie Paspoort ?
€ 0,00

Aantal:

0
Lerarenkaart ?
€ 0,00

Aantal:

0
Begeleider mindervalide
€ 0,00

Aantal:

0
Erkende gidsen ?
€ 0,00

Aantal:

0
Journalisten ?
€ 0,00

Aantal:

0
Groepstarief ?
€ 3,00

Aantal:

0

Totaal:

0,00

Persoonsgegevens

Vul je gegevens in