Expo

INTERNATIONAL GLASS PRIZE

09/06/2012

- 08/10/2012

De ‘International Glass Prize’ was een driejaarlijkse internationale glaswedstrijd voor kunst en design. In deze eerste editie gingen we op zoek naar HET OBJECT:

“Het Object is dat tastbare ding bestaande uit levenloze materie, beperkt in omvang en het staat, ligt of hangt autonoom in de ruimte. Het is de materialisatie die een functie vervult of een concept vertaalt, maar waarin bovenal de essentie ligt in de intrinsieke kwaliteit.” – Jeroen Maes (curator International Glass Pirze / artistiek coördinator GlazenHuis)

 

ZAND EN GLAS

De stad Lommel is erdoor getekend. Onze ondergrond bevat onmetelijke massa’s zand, in dikke lagen gedurende miljoenen jaren opgestapeld, meer dan 220 meter diep. Pas dan vangt de dikke laag van Boomse klei aan. Een meer dan 50 meter dikke laag wit en waardevol kwartszand, door rivieren afgezet, wordt door de mens ontgonnen. De ontdekking ervan bracht economische activiteiten en de zandontginningen sloegen diepe putten in de Lommelse bossen en heidegebieden. Vandaag zijn ze waterrijke natuurgebieden en recreatiezones.

Vlaanderen kende tot voor enkele jaren geen centrum voor glaskunst, hoewel kwartszand de Vlaamse grondstof is, die kunstenaars over de hele wereld inspireert en toelaat glaskunstwerken te produceren. Met de bouw van  GlazenHuis en de oprichting van een Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst promoot de stad Lommel de glaskunst en krijgen ontwerpers en kunstenaars de mogelijkheid om eigen werk tot stand te brengen.

 

PRIVATE STICHTING CHARLOTTE VAN DER SEIJS

Deze stichting heeft tot doel de activiteiten van GlazenHuis en van het Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst te bevorderen en het cultureel klimaat in de stad Lommel te stimuleren. Het initiatief – genomen samen met het stadsbestuur en uitgewerkt door het GlazenHuis – om een internationale glaskunstprijs in te stellen, had de belangstelling gewekt van talrijke kunstenaars uit vele landen op alle continenten. Het werd een grensverleggend en grensoverschrijdend initiatief: kunstenaars, wereldburgers. Zo werd deze internationale prijs een confrontatie van objecten, waarbij kunst een platform werd voor uiteenlopende inzichten en ervaringen, een verscheidenheid van anders-zijn en anders-denken, een multiculturele beleving, die onze samenleving verrijkt met kwaliteit en diversiteit. Nieuwe horizonten werden afgetast.

Expo archief

Glazenhuis tickets

Koop hier je ticket voor GlazenHuis. Je kan dit ook doen bij aankomst in de Glasshop (gevestigd in het toeristisch infokantoor). Of koop een museumabonnement van België via museumPASSmusées.

In kader van de verbouwing van GlazenHuis, zullen er vanaf 24 december 2023 wijzigingen plaatsvinden in de publiekswerking. Het standaard toegangstarief van € 5 wordt verlaagd naar € 3.

museumpass

 

 

Volwassenen ?
€ 3,00

Aantal:

0
-26 jaar
€ 3,00

Aantal:

0
-6 jaar
€ 0,00

Aantal:

0
65+
€ 3,00

Aantal:

0
Museumpas ?
€ 0,00

Aantal:

0
ICOM-kaart ?
€ 0,00

Aantal:

0
Limburgpas ?
€ 3,00

Aantal:

0
Bokrijk abonnement ?
€ 3,00

Aantal:

0
Riebedebie Paspoort ?
€ 0,00

Aantal:

0
Lerarenkaart ?
€ 0,00

Aantal:

0
Begeleider mindervalide
€ 0,00

Aantal:

0
Erkende gidsen ?
€ 0,00

Aantal:

0
Journalisten ?
€ 0,00

Aantal:

0
Groepstarief ?
€ 3,00

Aantal:

0

Totaal:

0,00

Persoonsgegevens

Vul je gegevens in