Expo

ANIMA MUNDI

12/05/2009

- 30/08/2009

De verborgen alchemie van glas

Op zoek naar de alchemie in hedendaags glas.

Glas als recipiënt voor (al)chemische experimenten en processen.

Glas als veredelde oer-materie, een symbool voor reinheid en kwetsbaarheid.

Glas als drager voor filosofische theorieën die de werkelijkheid verduidelijken of vervormen.

De kunstenaar is de moderne alchemist, een illusionist die goochelt met kennis en verbeelding, een solitaire beroepsbeoefenaar, een onderzoeker op weg naar de essentie, de ziel van de wereld.

In de tentoonstelling ‘Anima Mundi, de verborgen alchemie van glas’ bracht gastcurator Angela van der Burght het werk van 14 kunstenaars samen. Een zorgvuldig gekozen samenstelling van de disciplines design en beeldende kunst uit België, Nederland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Italië en de Verenigde Staten.

De kunstenaars werden uitgenodigd om een graal te ontwerpen. Hun werd gevraagd een persoonlijke invulling, een weergave, te maken van de heilige graal. Voor de realisatie beschikten ze over de glasstudio van GlazenHuis en een team glasbewerkers. De resultaten van deze zoektocht werden gepresenteerd in de tentoonstelling en worden nadien opgenomen in de collectie van de Stad Lommel.

Opnieuw toonde het GlazenHuis het materiaal glas in een andere context. Glas en alchemie, niet vanuit historisch oogpunt maar in een hedendaags reactief perspectief.

 

Curator:

Angela VAN DER BURGHT (NL/BE)

 

Kunstenaars/designers:

Bert VAN LOO (NL),  Lionel ESTÈVE (FR), Koen VANMECHELEN (BE), Barbara NANNING (NL),  Rosalie BAK (NL), Richard MEITNER (US/NL),  Andy PAIKO (US), Jan Fabre (BE), Ann Veronica JANSSENS (BE), Caroline PRISSE (BE/NL), Alena MATEJKOVA (CZ), Joan CROUS (IT), Peter LAYTON (GB), Leo COPERS (BE), Sunny VAN ZIJST (NL/BE)

Expo archief

Glazenhuis tickets

Koop hier je ticket voor GlazenHuis. Je kan dit ook doen bij aankomst in de Glasshop (gevestigd in het toeristisch infokantoor). Of koop een museumabonnement van België via museumPASSmusées.

In kader van de verbouwing van GlazenHuis, zullen er vanaf 24 december 2023 wijzigingen plaatsvinden in de publiekswerking. Het standaard toegangstarief van € 5 wordt verlaagd naar € 3.

museumpass

 

 

Volwassenen ?
€ 3,00

Aantal:

0
-26 jaar
€ 3,00

Aantal:

0
-6 jaar
€ 0,00

Aantal:

0
65+
€ 3,00

Aantal:

0
Museumpas ?
€ 0,00

Aantal:

0
ICOM-kaart ?
€ 0,00

Aantal:

0
Limburgpas ?
€ 3,00

Aantal:

0
Bokrijk abonnement ?
€ 3,00

Aantal:

0
Riebedebie Paspoort ?
€ 0,00

Aantal:

0
Lerarenkaart ?
€ 0,00

Aantal:

0
Begeleider mindervalide
€ 0,00

Aantal:

0
Erkende gidsen ?
€ 0,00

Aantal:

0
Journalisten ?
€ 0,00

Aantal:

0
Groepstarief ?
€ 3,00

Aantal:

0

Totaal:

0,00

Persoonsgegevens

Vul je gegevens in