Updates

Ontdek de genomineerden voor de BKRK-award #glas!

Begin 2020 lanceerde GlazenHuis samen met VAKlab en Bokrijk een oproep om deel te nemen aan de BKRK-award #Glas. Voor de BKRK-award #Glas zijn we opzoek naar een creatieve ondernemer met een passie voor glas, die door middel van een product, project, dienst of onderzoek het authentieke vakmanschap glas in al zijn facetten kan tonen. Het vakmanschap glas mag dus in de brede zin van het woord omvat worden.

 

Er stroomden 50 originele en boeiende inzendingen binnen die werden beoordeeld op de criteria: duurzaamheid en creativiteit, innovativiteit, connectie met Bokrijk, ondernemerschap, storytelling, trends en presentatie. De jury verkoos deze 10 kandidaten, waaruit uiteindelijk de beste vakman of -vrouw zal uitgeroepen worden bij Serax. Hun werken worden nog tot en met 10 oktober tentoongesteld in GlazenHuis. >> Ga naar de tentoonstelling.

 

 

 

Crèvecoeur Bea

LUX-O-GRAPHIE

Bea’s werk is een vertaling van de wereld die ze ziet en ervaart. De beelden die ze al reizend opbouwt, rangschikt, herkauwt en verteert, krijgen gestalte in haar werk. Van glas, porselein, textiel, recyclagemateriaal, … Lux-o-graphie is een (kamer)scherm en lichtobject. Het is een zoektocht naar de leegte, het essentiële, het niets, de verstilling. Een onderzoek naar licht en schaduw. Een zoeken naar de cadans van het leven buiten de opdringerigheid van de sociale media. Meer info over Bea en haar werk vind je op www.crevecoeurbea.be.

 

 

Ruben Deriemaeker

WAVE

Ruben creëerde een lamp/collectie uit gerecycleerd glas, gebaseerd op de grote glaspartijen van het MAS Antwerpen.⁠ Deze glaspartijen zijn in Rubens ogen een subliem staaltje kunst en belichamen als geen ander de schoonheid van het materiaal en de oneindige toepassing hiervan. ⁠’Een ode aan het glas van het MAS’. Meer info over Ruben en zijn werk vind je op www.deri3.be .

 

 

 

Ingelaere Annika

ZOOMING IN, ZOOMING OUT

Annika’s project voor de BKRK-award #Glas focust op de schoonheid van vervuiling. Wanneer je bepaalde, door de mens vervuilde landschappen, uitgezoomd bekijkt, bevatten ze vaak een esthetische schoonheid, hoe ironisch het ook mag zijn. Als je inzoomt brengt het de ruwheid naar boven. Annika probeert de kijker bewust te maken van de milieuproblematiek. Haar idee is om groot te werken en om rechtstreeks in metalen (staal, koper, zilver) vormen glas te gieten en blazen. Meer info over Annika en haar werk vind je op www.craftbox.be.

 

 

Anouck  Kuyckx & Thomas Meers

GLASSTROMEN

Glas is in het dagelijks leven overal rondom ons aanwezig: als bouwmateriaal, keukengereedschap, verpakking van voeding, drankopslag, tuin, interieur, … 10% van het glas dat in omloop is, wordt niet gerecycleerd. BKRK-award #Glas geselecteerden Anouck  Kuyckx en Thomas Meers doen een onderzoek naar het omgaan met afvalglas. Meer info over Anouck en Thomas hun werk vind je op www.kuyckxmeers.com.

 

 

Studio Segers

BRIGG

Productdesigners Wim Segers, Bob Segers en Tom Fonteyn (samen Studio Segers) staan voor een no-nonsense aanpak. Ieder ontwerp doorloopt een logisch ontwerpproces waarbij het verwerken van producteisen wordt vertaald naar uitgesproken karaktervolle entiteiten. Hun inzending voor de BKRK-award #Glas is een ontwerp van een architecturaal verlichtingsconcept dat ontstaat vanuit een onderzoek naar de limieten van glas waar oppervlakte, structuur en verhouding centraal staan. Meer info over Studio Segers vind je op www.studiosegers.be.

 

 

Thomas Myriam

KLEUR IN VENSTERGLAS

Myriam begon in 2011 met haar glaskunstopleiding aan het IKA Mechelen. Door haar opleiding als scheikundige te gebruiken bij het onderzoek naar een nieuwe invulling van bestaande glastechnieken, ontwikkelde Myriam gaandeweg haar eigen artistieke vingerafdruk. Voor de BKRK-award #Glas onderzoekt zij het proces van kleurvorming in vensterglas met koper en/of koperoxide. Meer info over Myriam en haar werk vind je op www.mytglassart.be.

 

 

Van Eeckhout Bloe

BLOEGLASS

Bloe combineert haar meest gebruikte materiaal met haar meest geliefde techniek: porselein en glasblazen. Experimenten met glasvormers, smeltpuntverlagers, porseleinpoeders, … enz. leidde tot haar eigen chemische samenstelling: ‘BloeGlass’, een glas met een van nature rijke, transparante, lichtblauwe kleur. Meer info over Bloe en haar werk vind je op www.bloevaneeckhout.com.

 

 

Van Kerckhove Lies

TORUM

De waterkaraf herwint zijn plaats in de hedendaagse huisraad. Naast zijn functionele rol, wordt ook zijn esthetiek belangrijk. Het design van de karaffen die Lies voor de BKRK-award #Glas ontwierp, is een kwinkslag naar de klassieke PET-flessen: herkenbaar en tegelijkertijd origineel. De Torum-collectie bestaat uit 2 verschillende karaffen, voor verschillende gelegenheden. Beide flessen staan mooi op zichzelf, maar het unieke aan de Torum karaffen is dat je ze ook kan combineren.⁠ Samen vormen ze een architecturale sculptuur. Meer info over Fragmenture vind je op www.fragmenture.be.

 

Van Roy Ilse & Viljoen Madeli

VESSELS OF VOID

Kunstenaarsduo Ilse Van Roy en Madeli Viljoen zoeken vanuit hun individuele praktijken naar synergieën waardoor de som meer kan zijn dan de delen. Tijdens hun deelname aan de BKRK-award #Glas onderzoeken ze hoe ze de casting techniek en de techniek van het glasblazen kunnen samenvoegen, en de integratie van textiel en metalen in relatie tot glas. Meer info over Ilse en haar werk vind je op www.ilsevanroy.be. Meer info over Madeli en haar werk vind je op www.madeliviljoen.com.

 

 

Verschooren Veerle

KAMERSCHERM / RAAMVERDELER

Veerle neemt deel aan de BKRK-award #Glas om een ode te brengen aan de springlevende ambacht van glas-in-lood. Haar doel is om dit op een even duurzame manier te doen: door glas-in-lood te implementeren in de ruimte als raamverdeler bij grote glaspartijen, als kamerscherm om een cosy corner te creëren of een praktijkruimte stijlvol in te richten. Meer info over Veerle en haar werk vind je op www.veerleverschooren.be.