Updates

3 vragen aan resident Rinoi Imada

We stelden enkele vragen aan onze resident uit Tokio, Rinoi Imada. Van 2 augustus tot 8 oktober 2023 loopt haar residentie bij GlazenHuis.

 

Welke concepten wil je verkennen tijdens je residentie in GlazenHuis?

“Ik experimenteer met het concept van een onvolmaakte geest door middel van geblazen glassculpturen en glaspanelen. De holle glazen sculptuur die ik hier heb gemaakt is een metafoor van een menselijk lichaam/geest. Tijdens het maken duw en por ik op zachte en hete glasoppervlakken en creëer ik willekeurige patronen in de glazen membranen. Hetmaakproces vertegenwoordigt lichte ongemakken en momenten van verstoring die in ons dagelijks leven gemakkelijk worden weggewuifd, maar die weerklinken zodra we ons ervan bewust worden.”

 

Je bent al halfweg je residentie, hoe ervaar je deze tot nu toe?

“Ik heb zoveel plezier met het uitproberen van nieuwe patronen, vormen en kleurenpaletten op mijn sculpturen bij GlazenHuis. Hoewel ik er een aantal heb verprutst, geeft elke creatie me lessen en inzichten om ze de volgende keer beter te maken. Het is ook een plezier om met Grzegorz Bibro en Jordan Tavan te werken – mijn assistenten hier – die altijd geduldig en behulpzaam zijn. Nu mijn residentie halverwege is, ben ik een beetje nerveus om mijn ideeën en creaties in mijn resterende tijd te bundelen!”

 

Waarom denk je dat mensen GlazenHuis zouden moeten bezoeken?

“Ik denk dat glaskunst tegenwoordig steeds populairder wordt en ook openstaat voor iedereen. Ik heb het gevoel dat steeds meer mensen van glas genieten, niet alleen als ambachtelijk materiaal maar ook als kunstvorm en het performatieve maakproces ervan. GlazenHuis toont de geschiedenis van glas, de processen en hedendaagse glaskunst door de unieke tentoonstelling en het ambachtelijk glasatelier. Het is een geweldig museum waar mensen alles op eenzelfde plek kunnen zien en leren. Ik ben ook benieuwd hoe GlazenHuis zich na de renovatie zal uitbreiden, en mensen van over de hele wereld hierheen zullen komen.”

 

Lees hier meer over Rinoi Imada.